Anti-doping beleid

Het World Anti-Doping Agency (WADA) heeft aangekondigd dat zijn 2020-lijst van verboden stoffen en methoden (lijst), die voor het eerst werd gepubliceerd op 30 september 2019, vandaag in werking treedt (1 januari).

De lijst, die een van de zes internationale normen is die verplicht zijn voor alle ondertekenaars van de World Anti-Doping Code (Code), geeft aan welke stoffen en methoden zowel binnen als buiten competitie verboden zijn en welke stoffen verboden zijn in bepaalde sporten.

Het jaarlijkse herzieningsproces van de lijst wordt geleid door WADA, beginnend met een eerste vergadering in januari en eindigend met de publicatie van de lijst op 1 oktober. Dit is een uitgebreid consultatieproces waarbij de WADA’s Lijst Deskundigengroep informatie verzamelt, een conceptlijst onder belanghebbenden verspreidt, rekening houdt met hun inzendingen en het ontwerp herzien, gevolgd door een beoordeling door de Commissie Gezondheid, Medisch en Onderzoek (HMR) van het Agentschap.

Het HMR-comité doet vervolgens zijn aanbeveling aan het WADA-uitvoerend comité, dat de lijst goedkeurt tijdens zijn septembervergadering.

Om een ​​stof of methode aan de lijst toe te voegen, moet worden vastgesteld dat deze aan twee van de volgende drie criteria voldoet:

1. Het heeft het potentieel om sportprestaties te verbeteren of te verbeteren

2. Het vormt een reëel of potentieel gezondheidsrisico voor de sporters

3. Het schendt de geest van sport

Opgemerkt moet worden dat voor atleten die een legitieme medische reden hebben voor het gebruik van een verboden stof of methode die op de lijst staat, ze kunnen worden ondergebracht als ze voldoen aan de criteria die zijn uiteengezet in de internationale norm voor vrijstellingen voor therapeutisch gebruik (ISTUE). Het TUE-proces is overweldigend geaccepteerd door atleten, artsen en anti-doping belanghebbenden wereldwijd.

Raadpleeg de 2020-samenvatting van belangrijke wijzigingen en toelichtingen om de wijzigingen te zien die zijn aangebracht in de 2020-verboden lijst in vergelijking met de 2019-versie.

Talen en formaten

De verboden lijst voor 2020; de 2020-samenvatting van wijzigingen en toelichtingen; en het monitoringprogramma 2020 kunnen in meerdere talen worden gedownload op de website van WADA.

De mobielvriendelijke digitale editie van de lijst is hier toegankelijk. We moedigen alle aangesloten federaties aan om deze belangrijke linkbron te delen met uw coaches, atleten, entourage en sportscholen.

MON/IFMA volgt het anti-dopingbeleid zoals dat is vastgesteld door IFMA.

Hieronder vindt u informatie over de dopingcontrole zoals bepaalt door de World Anti-Doping Agency (WADA):