Graduaties

Bijna alle vechtsporten hebben een graduatiesysteem. Leerlingen trainen een tijdje en de leraar geeft aan dat er binnenkort gekeken wordt of de opgedane kennis getest kan worden voor een graad. Studenten moeten hard trainen om hun technieken aan te leren en aan te scherpen.
Studenten betalen een vergoeding om deel te mogen nemen aan een examen en ontvangen bij een succesvolle prestatie de bijhorende Prajeads (en soms een Mongkol) die door de leraar (Khru) om de bovenarmen worden gebonden.

Bij MON Muaythai wordt gebruik gemaakt van een graduatiesysteem. De bijhorende Muay Prajead (traditionele armbanden) en Mongkon/Mongkol (traditionele hoofdband) geven aan welk niveau (Khan) een leerling heeft behaald.

Geschiedenis en Symboliek

De Prajead/Prajioud wordt om de bovenarm gedragen en heeft een symbolische betekenis van geluk, bescherming en moed. Uit de geschiedenis blijkt dat strijders in Thailand vroeger repen van de kleren van hun geliefden, of van het gewaad van een monnik om hun bovenarm bonden als ze moesten vechten, om zo boze geesten af te weren en geluk af te dwingen. Ze werden bewaard op een heilige plaats. Het gebed dat de strijder bidt, is bepalend voor de kracht van de armband die hij met zich meedraagt. Hij kan bidden voor snelheid, kracht etc. Als de armbanden op de grond vielen of erop getrapt werd, dan verloren ze hun kracht.

De Mongkon/Mongkol wordt behandeld als zijnde heilig. In de hoek van de ring wordt eerst kort gebeden met de Mongkon in de handen bij het hoofd van de vechter door de trainer en de vechter, waarna deze op het hoofd van de vechter wordt geplaats voor de uitvoering van zijn/haar Wai Khru. Deze korte ceremonie noemt men in Thailand Pitee Sai Mongkol.

Na de Wai Khru Ram Muay wordt de Mongkon door de trainer verwijder. De vechter vouwt de handen voor de borst (panom mue wai) en de leraar verwijderd de Mongkon met beide handen nadat hij terug heeft gegroet en drie keer over het hoofd van de vechter heeft geblazen. Dit ritueel heet: Pitee Tod Mongkon. De Mongkon wordt op een hoge, veilige plaats opgeborgen. Een Mongkon is erg persoonlijk, dus de vechter mag deze zelf ontwerpen door bijvoorbeeld stukken kleding van zijn geliefden te gebruiken en een monnik de Mongkon te laten zegenen.

Voor leraren en assistent-leraren geldt dat de Mongkon ook om de hals mag worden gedragen, bijvoorbeeld tijdens het geven van de lessen. Dit gebeurt ook bij Muay Boran.

De wachttijd tussen het examineren van de verschillende Khans bedraagt minimaal drie tot zes maanden bij twee keer per week trainen.

De invulling die wordt gegeven aan de Khan graduering verschilt per Nationale Federatie. Volgens het hoofdkantoor in Bangkok mag een Ajarn (grootmeester) een eigen invulling geven aan de Khans, zolang de richtlijnen van IFMA en iGLA worden gehanteerd en de basis blijft gehandhaafd.

De graduaties bij IFMA:

GradueringMongkol- PrajeadWachttijd
1.Khanwit3 maanden
2.Khangeel3 maanden
3.Khangeel-wit3 maanden
4.Khangroen4 maanden
5.Khangroen-wit4 maanden
6.Khanblauw4 maanden
7.Khanblauw-wit4 maanden
8.Khanbruin5 maanden
9.Khanbruin-wit5 maanden
10.Khanrood6 maanden
11.Khan Assistent teacher Pu Chuay Khrurood-wit6 maanden
12.Khan Teacher Krurood-geel6 maanden
13.Khan Assisten Master Pu Chuay Ajarnrood-zilver6 maanden
14.Khan Master Khru YaizilverWordt afgegeven door de Khan Degree Commission
15.Khan Assistent Grandmaster  goud-zilverWordt afgegeven door de Khan Degree Commission 
16.Khan Grandmaster AjarnGoud  
17.Khan Assistent Senior GrandMaster Gold  
18.Khan Associate Senior GrandGrandmaster Gold  
19. Khan Senior GrandmasterGold Mongkhol  

De extra kosten van de Prajeads/ Mongkon en de kosten voor het certificaat komen hier nog overheen.

Voorbeeld van een geldig Khan certificaat, afgegeven door iMAes in Bangkok

Certificaten

iGLA heeft de toekenning van certificaten aan studenten van Muaythai op alle niveaus geregeld, met de goedkeuring van WMC, IFMA en Muaythai iGLA, die het auteursrecht van de online iMAES-syllabus bezit.

Alleen de nationale federatie (MON) heeft toegang tot het certificaatsysteem. Deze certificaten bevestigen de prestaties van de studenten en moeten hen motiveren om verder te trainen en zich te ontwikkelen en te verdiepen in de technieken van Muaythai. Bovendien kunnen studenten Muaythai blijven studeren aan elke gecertificeerde iGLA sportschool in wereldwijd.


Nieuwsbericht

  • Nieuwe Khru bij Muaythai Organisatie Nederland, klik hier