WMC

Het WMC (World Muaythai Council) is het gezaghebbende orgaan voor het reguleren van Muaythai, zowel in Thailand als wereldwijd. Het WMC werd opgericht door de parlementaire resolutie en werd opgenomen door de Thaise regering en het koninklijk huis en gesanctioneerd door de Thaise sportautoriteit, in samenwerking met de hoogste sportautoriteiten van alle lidstaten ter wereld om alle aspecten van kunst en sport van Muaythai. De inhuldigingsvergadering werd gehouden in 1995 op een geschikte locatie in het conferentiecentrum van de Verenigde Naties met de deelname van vertegenwoordigers uit 39 landen. Er zijn momenteel 120 lidstaten geregistreerd bij het WMC. De raad van bestuur en de verschillende comités, variërend van technici en regels, scheidsrechters en rechters, medische commitees, financiële instellingen, jongeren commitees, vrouwen commitees, pers en public relations, zakelijk en juridisch; allen werden democratisch gekozen.

De Council (de raad) is belast met de verantwoordelijkheid voor de wereldwijde expansie van Muaythai. Dit houdt in dat de interesse van jongeren en atleten wordt ondersteund en gestimuleerd om Muaythai vaardigheden te leren en te helpen bij het nastreven van uitmuntendheid in de kunst van het Muaythai.

Het hoofddoel van de Council is het handhaven en bevorderen van excellentie in Muaythai-kunst. Dit is vooral een vorm van culturele kunst, maar ook een vorm van zelfverdediging en een populaire ringsport. Samen met de bovengenoemde doelstellingen heeft het WMC de overheidsrichtlijn om alle Muaythai-wedstrijden wereldwijd te reguleren, dit in overeenstemming met het door de regering goedgekeurde statuut (Articles of Association).

De Muaythai-traditie is diep verweven met de geschiedenis van Thailand en dateert ongeveer duizend jaar terug in de tijd. Het promoten van Muaythai als onderdeel van de Thaise cultuur is daarom het hoofddoel van het WMC. De overweldigende verantwoordelijkheid van de Counsil is om alle internationale organisaties te verenigen onder één enkel regelgevend comité om zo Muaythai te promoten en te behouden.

Muaythai heeft de afgelopen jaren een enorme toename aan belangstelling meegemaakt. Terwijl andere vormen van vechtsporten populair worden, kunnen we bij Muaythai een exponentiele groei zien. Het lidmaatschap wordt uitgebreid met alle verenigingen die zijn opgericht met beginselen die vergelijkbaar zijn met die van de Counsil wanneer zij wettelijk zijn opgericht onder hun eigen regeringen.

De Council legt niet alleen gelijkheid op in alle wedstrijden, het is ook de enige instantie die kampioenschappen van wereldklasse mag en kan bestraffen of sancties kan opleggen. Leden van 120 landen over de hele wereld op alle 5 continenten en het WMC werken samen om shows, evenementen, seminars, cursussen voor instructeurs en cursussen voor scheidsrechters en juryleden te organiseren, dit om de standaard van Muaythai in de wereld verder te verhogen.

Het hoofdkantoor van het WMC bevindt zich op het Thailand Sports Authority Complex in Bangkok, waar zaken gerelateerd aan Thailand worden behandeld, evenals het internationale kantoor in het hart van Bangkok. De erevoorzitter is HE-generaal Pichitr Kullavanijaya, privéadviseur van Zijne Majesteit de Koning van Thailand. De president, generaal Chetta Thanajaro was de voormalige minister van Defensie, de voormalige opperbevelhebber van het Thaise koninklijke leger en de ere-president van het Olympisch comité van Thailand. Het directiecomité en de comités bestaan ​​uit zeer erkende persoonlijkheden uit meer dan 80 landen over de hele wereld. Zoals de premier van de Republiek Kazachstan, de president van de Seoul Sports Council, de burgemeester van Odessa en vele anderen. Sakchye Tapsuwan, voormalig gouverneur van de Thaise sportautoriteit, is de algemeen secretaris en persoonlijkheid van Muaythai, Stephan Fox is vice-president en internationale coördinator.

Het WMC is een uiterst democratische organisatie. Om de vier jaar worden er verkiezingen gehouden tijdens de World Meetings en de commissies worden om de twee jaar geëvalueerd. Het WMC heeft nauwe banden met de International Muaythai Amateur Federation (IFMA) dat is opgericht om Muaythai naar de Olympische mainstream te brengen. Om de professionele en amateurpartijen samen te laten werken, hebben veel WMC-functionarissen ook verschillende functies bij IFMA. De waardering gaat naar het WMC-bestuur, dat alle lidstaten verenigt en een solide basis legt voor onze sport, net zoals de slogan “One World – One Muaythai” aangeeft.