Algemene ledenvergadering IFMA 2020 (General Assembly)

Leestijd: ca. 3 minuten

Zaterdagmiddag 28 november om 12:00 (CET) werd de Algemene ledenvergadering van IFMA gehouden. Verschil met voorgaande jaren was dat dit jaar de vergadering virtueel werd gehouden, waar deze in eerste instantie was gepland in Istanboel. Maar liefst 112 deelnemers van verschillende federaties deden mee aan de vier uur durende vergadering via Zoom. Daarnaast was ook de mogelijkheid gecreëerd om over bepaalde agendapunten virtueel te stemmen. Dit gebeurde via het cloud-based platform Election Runner.

Onzekere tijden, kansen en nieuwe leden
Ondanks dat we in onzekere tijden leven en alle evenementen en wedstrijden zijn opgeschoven vanwege de coronapandemie, lag er toch een bomvolle agenda. Benadrukt werd dat deze onzekere tijden ook zorgen voor kansen, en die zijn het afgelopen jaar zeker gegrepen of gecreëerd door IFMA. Bijvoorbeeld door het organiseren van online webinars en natuurlijk de Virtuele Kampioenschappen met maar liefst 30.000 deelnemers.

IFMA-president Dr.Sakchye Tapsuwan, verklaarde dat IFMA tijdens de pandemie veel initiatieven heeft gehouden. IFMA moet en zal solidair blijven binnen de Olympische Beweging, zodat we deze pandemie kunnen overwinnen.

Naast de toetreding van Algerije, Egypte, Montenegro, Saudi Arabië, Trinidad & Tobago en Tunesië als nieuwe leden van IFMA, was er ook ruimte om even stil te staan bij IFMA-leden die niet meer bij ons zijn, zoals Tolga Ebren en Branko Cikatic.

Dopingvrij, gelijke kansen en sancties
Tijdens de vergadering werd vooral de nadruk gelegd op het gezond en dopingvrij sporten. Atleten die door middel van steekproeven positief worden bevonden, mogen medailles en titels inleveren. Erg belangrijk is ook dat vrouwen gelijke kansen krijgen. Het is een van de voorwaarden waar landen aan moeten voldoen om volwaardig lid te worden van IFMA. IFMA gaat immers voor kwaliteit en niet voor kwantiteit.

Ook legt IFMA sancties op. Afgelopen jaar is een Israëlisch trainer op non-actief gesteld door de ethische commissie van de bond vanwege het niet naleven van de IFMA-regels en richtlijnen. IFMA roept op aan alle federaties om deze Israëlische trainer niet toe te laten op IFMA-gerelateerde evenementen.

Doelstellingen
IFMA wil als organisatie zich ook hard maken tegen het kindervechten dat nog steeds plaatsvindt in Thailand. Secretary General Stephan Fox is hier heel duidelijk over. Ook heeft IFMA de zorg op zich genomen van een Australische beginnende Muaythai vechter die in Lumpinee Boxing Stadium vocht tegen iemand die meer dan 100 wedstrijden had gevochten. Gevolg hiervan is dat de jongen onverzekerd al 14 maanden in het ziekenhuis ligt met hersentrauma. IFMA heeft de kosten van de verzorging op zich genomen en zorgt voor dagelijks bezoek. IFMA wil in onderhandeling met Lumpinee Stadium om te pleiten voor een goede ziektekostenverzekering voor hun vechters.

Stephan Fox legt uit dat IFMA is begonnen met een Cultural & Heritage Commission waarin men aan de gang gaat om de regels en certificaten te standaardiseren voor alle landen. ‘The One Standard Muaythai’ (OSM) gaat dit project heten. Naast het feit dat IFMA vooral sociaal en cultureel bezig is, is er zeker ook ruimte voor het milieu. Dit gebeurde als voorbeeld door het schoonmaken van het strand bij Antalya in Turkije en ervoor zorgen dat atleten kunnen trainen in een omgeving met schone lucht.