Het verhaal van Nai Khanom Tom

Leestijd: ca. 3 minuten

Op 17 maart aanstaande is het Muaythai dag in Thailand. Een traditionele feestdag waarop de “vader van de Muay Thai”, Nai Khanom Tom, wordt geëerd. Ook eren leerlingen hun Khru.

Het verhaal van de ‘vader van Muya Thai’, Nai Khanom Tom

In 1767 kwam het koninkrijk Ayutthaya ten val, omdat een zwakke verdediging de binnenvallende Birmese troepen niet kon weerstaan. Lord Mangra, de Birmese koning en zijn leger plunderden in de hoofdstad de prachtige tempels en stalen allerlei andere waardevolle goederen. Lokale inwoners werden gevangen genomen en gedwongen de gestolen goederen en schatten naar Birma te brengen. Onder de gevangenen was een Muay Thai bokser, genaamd Nai Khanom Tom.

Nai Khanom Tom

Zevendaags feest
In 1774 besloot Lord Mangra in Yangon een zevendaags feest te organiseren ter ere van de bouw van een pagode waarin Boeddhistische relikwieën werden bewaard. Het feest bestond uit gekostumeerde toneelstukken (likay’s), zwaardvechtwedstrijden en ook werd er een bokswedstrijd tussen een persoon uit Ayuthua en Birma geregeld. De boksring werd voor de troon van de koning opgericht.

Tijdens de eerste dag van de viering leidde een hooggeplaatste Birmese edelman een man uit Ayutthaya aan de koning voor, die, genaamd Nai Khanom Tom, een beroemde bokser in zijn eigen land was. De koning zag een robuuste, donker uitziende man met een verbeten blik in de ogen en hij beval, dat de man zijn krachten moest meten met een Birmese bokser.

Wai Khru
Toen beide boksers de boksring hadden betreden, begon Nai Khanom Tom tot verbijstering van alle toeschouwers op rituele wijze, zwaaiend met handen en armen, te dansen rond zijn tegenstander. De tegenstander keek schuchter toe, uit angst dat Nai Khanom Tom hem met boze geesten wilde vervloeken voor hun wedstrijd. Toen hem werd gevraagd om uit te leggen wat hij aan het doen was, vertelde Nai Khanom Tom, dat de dans een traditie (wai khru) was, waarmee hij zijn respect betoont aan zijn Muay Thai leraar, de kunst van het Muay Thai en zijn land. Aangenomen wordt, dat deze legende de oorsprong van de wai kru verklaart, dat nog steeds uitgevoerd wordt voor aanvang van Muay Thai bokswedstrijden.

De wedstrijd
Het signaal voor aanvang van de wedstrijd werd gegeven en Nai Khanom Tom rende op zijn tegenstander af, gebruikte handen, ellebogen en voeten en sloeg hem vrij gemakkelijk knock-out.

De tegenstander protesteerde, omdat hij was afgeleid door de wai kru en de scheidsrechter oordeelde, dat Nai Khanom Tom niet had gewonnen. Hij moest nog meer gevechten leveren, maar geen van zijn tien volgende tegenstanders was opgewassen tegen zijn rake klappen op het lichaam, zijn schoppende voeten en stotende ellebogen. Daarna durfde geen Birmese bokser de strijd meer aan en Nai Khanom Tom had gewonnen.

Vader van de Muay Thai
Onder de indruk van Nai Khanom Tom’s vaardigheid verleende de Birmese koning hem zijn vrijheid en beloonde hem met twee mooie vrouwen van de Mon-stam. Nai Khanom Tom keerde met zijn vrouwen terug naar zijn eigen land en werd als een held begroet. Hij bracht de rest van zijn leven door met lesgeven in de kunst van Muay Thai. Hij wordt beschouwd als de “vader van de Muay Thai”, die als eerste het thaiboksen met waardigheid een reputatie in het buitenland bezorgde.

Bron: www.muaythaistuff.com via Thailandblog

Op de website van WMC is ook een interessante versie te vinden over Nai Khanom Tom.