Anti-dopingbeleid; verplichte cursus voor coaches en deelnemers WK

Leestijd: ca. 3 minuten

IFMA en WADA zijn tot de conclusie gekomen dat een vergaand anti-dopingbeleid enerzijds moet gaan zorgen voor het behoud van een ‘schone’ sport, aangezien fair-play een van de pilaren van onze sport is. Anderzijds moet het bij atleten en coaches zorgen voor kennis en bewustzijn omtrent doping.

IFMA vindt het daarom belangrijk om kennis en onderwijs te delen met coaches en atleten op een pro-actieve manier. Immers een goed geïnformeerde atleet weer waar hij of zij mee bezig is en een goed geïnformeerde coach kan signalen oppikken of vragen beantwoorden. Daarvoor is een online, gratis verplichte cursus opgesteld. De WADA’s ALPHA 2.0 Anti-Doping eLearning cursus bestaat uit twee delen waar losse certificaten voor gehaald moeten worden.

Coaches en/of atleten die hun certificaten niet halen, worden niet geaccrediteerd voor de WK!

Cursus Coach
Ongeveer 80 minuten leeswerk voor coaches door middel van verplichte filmpjes die online bekeken moeten worden, gevolgd door een multiple choice test van 35 vragen waarop je minimaal 80% moet scoren. Je kunt de test onbeperkt herhalen tot je die 80% uiteindelijk hebt gehaald. Zonder het certificaat is er geen toegang tot de WK. Niet voor de atleet en niet voor de coach.

De eerste zes lessen behandelen The World Anti-Doping Code die uit maar liefst 156 pagina’s bestaat. Ook is het handig om dit filmpje over het doping controle proces te kijken, wil je enigszins weten waar het doping controle proces over gaat. Dit bestand laat vraag en antwoord zien van een voorgaande quiz die WADA heeft gehouden. Sommige vragen en antwoorden hebben raakvlakken.

Er is ook een certificaat te halen met betrekking tot online veiligheid (Information Security Awareness for everyone (iSafe)). Zes verplichte filmpjes, onder andere over het gebruik van wachtwoorden online, openbaar internet, phishing en een multiple choice quiz met 5 vragen. Ook hier moet 80% worden gescoord. Deze cursus is ook verplicht voor atleten.

Cursus Atleten
Het begint met een introductie van teksten, filmpjes, geluidsbestanden en verplicht goed beantwoorden van vragen over doping. In totaal zijn er 9 lessen die ongeveer een uur in beslag nemen. Op het einde een multiple choice test met 12 vragen. De juiste antwoorden worden weergegeven als er foutief wordt geantwoord. Handig om dit even te noteren en de test wederom in te vullen.

De nieuwe maatregelen tegen het gebruik van diuretica en de doping zullen voor het eerst van kracht zijn tijdens de Senior World Championships in Abu Dhabi 2020 en de Youth World Championships 2020 in Bangkok. Zodra de inschrijving start voor de WK, kunnen atleten hun certificaten (pfd) uploaden.

MON bezwaar
In reactie op het bezwaarschrift van MON, die in eerste instantie vond dat deze verplichte cursus een te grote drempel opwerpt voor atleten en coaches, werd de toezegging gedaan dat deze verplichte cursus voorlopig alleen voor volwassen atleten is, dus vanaf 18 jaar.

MON zal binnenkort een cursusmiddag organiseren, eventueel met medewerking van de dopingautoriteit.

Inschrijven voor de verplichte cursus, kan via deze link

Hieronder een voorbeeld van de certificaten die gehaald moeten worden. Een coach certificaat, een atleet certificaat en beiden moeten het iSafe certificaat halen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *