Verschil tussen Muaythai en Kickboksen

Leestijd: ca. 4 minuten

Wat is nu het werkelijke verschil tussen Muaythai en Kickboksen? Het kan af en toe best verwarrend zijn. Is Muaythai misschien hetzelfde als kickboksen? Kunnen kickboksers vechten tegen een Muaythai vechter? Volgens ons is kickboksen vergelijken met Muaythai hetzelfde als appels vergelijken met peren. Allebei fruit, alleen een compleet andere smaak.

Darren Mitchell beschreef in een mooi artikel de verschillen tussen Muaythai en kickboksen. We hebben het artikel vrij vertaald en hier en daar wat aangevuld.

Nokweed Davy vs. Jerome Le Banner (screenshot YouTube: Lawrence Kenshin )

Kickboksen als overkoepelde term?
Muaythai en kickboksen zijn beiden vechtsporten maar compleet verschillend van elkaar. Algemeen wordt de term kickboksen te pas en te onpas genoemd en daarvoor slaat de vergelijking de plank helemaal mis. Iemand die Muaythai beoefend kan ook kickboksen maar iemand die kickbokst kan geen Muaythai. Muaythai is immers zoveel meer.

Voor liefhebbers van vechtsporten die iets meer interesse hebben, is er toch duidelijk een  verschil tussen Muaytai en Kickboksen. Kickboksen als overkoepelende term is van toepassing op Amerikaans kickboksen, Japans kickboksen en het Nederlandse kickboksen. De overkoepelende naam voor Muaythai is…Muaythai.

Het verschil is het best op te merken door terug te gaan naar de historie van beide vechtsporten. Kickboksen dateert uit de jaren ‘60 van de vorige eeuw en is wereldwijd verspreid vanuit Japan via Amerika.

Muaythai komt uit het voormalige Siam, wat nu Thailand wordt genoemd sinds 1939. De vechtsport Muaythai als zodanig is veel ouder dan het kickboksen en gaat zelfs terug tot de 13de eeuw. De leerschool Sam Nak Sa Mer Korn was gevestigd in de Lopburi provincie.  De eerste koning van Sukhothai, Por Khun Sri In Tra Tid, stuurde zijn tweede zoon Phraruong/Ramkhanghaeng naar deze leerschool. Phraruong schreef alle leer-richtlijnen op van deze oorlogstechnieken en overhandigde deze aart zijn vader, die op zijn beurt het geheel bestudeerde (bron: De Koele).

Thaiboksen (Thai: muay Thai) is een oude vechtsport die al eeuwen in Thailand wordt beoefend. Het thaiboksen is niet enkel meer in Thailand populair, maar over de hele wereld wordt deze sport actief beoefend. Het huidige muay Thai is indirect afkomstig uit de gewapende vechtkunst krabi krabong. Wanneer een krabi krabong-vechter zijn wapens niet meer had, kon hij zijn acht lichaamsdelen als dodelijke wapens gebruiken; deze stijl wordt muay boran genoemd. Vanuit het dodelijke muay boran (oude boksen) is het huidige wedstrijd gerichte muay Thai ontstaan. Veel muay boran technieken zijn niet meer toegestaan tijdens wedstrijden omdat deze gewoonweg te dodelijk zijn. (bron:Wikipedia)

Muaythai werd dus gebruikt en getraind door de soldaten die moesten vechten in het leger tegen omliggende buurlanden. Het werd “de kunst van de acht ledematen genoemd” waarbij getrapt wordt, knieën en ellebogen worden gebruikt, de Thai clinch en veegtechnieken. Later, in de 19de eeuw werd dit in Thailand een gereguleerde  ringsport.

Promotie en organisaties
Nog een groot verschil tussen Muaythai en kickboksen zijn de promotors en de organisaties deidie voor beide vechtsporten wedstrijden en gevechten organiseren. Muaythai promotie gebeurd hoofdzakelijk in Thailand en kickbokspromotie voor een groot deel in De Verenigde Staten (VS) en Japan.

Muaythai
Muaythai verschilt enigszins van opzet ten opzichte van westers boksen en MMA doordat de riemen (belt) en  rangen verbonden zijn aan stadions en organisaties.

Lumpinee Boxing Stadium (foto: Mr.Sayompoo Setabhrahmana – Wikipedia)

Een wereldwijd  bekend en het grootste stadion waar wedstrijden worden gevochten is Lumpinee stadium in Bangkok. Er wordt drie avonden per week gevochten en ze hebben hun eigen ranking systeem met bijbehorende riemen in de verschillende gewichtsklassen. De Lumpinee Kampioenriem is “the holy grail” van het  Muaythai en wordt gezien als het hoogste dat een Muaythai vechter kan behalen in zijn carrière.

Rajadamnern stadium in Bankok is een soortgelijke organisatie als Lumpinee en heeft ook eigen rankings en eigen riemen.

De World Muay Thai council (WMC) is het overkoepelend orgaan met ook een eigen rankingsysteem en eigen riemen voor de verschillende gewichtsklassen.

Kickboksen
Bij Kickboksen werkt het qua rankings en riemen net iets anders dan bij Muaythai.

K-1 is de meest populaire promotor bij kickboksen en organiseert wereldwijd events. Vechters komen van overal uit de wereld en een van de best gekende evenementen is het K-1 World Grand Prix tournament. Ook Glory is een gerenommeerd  kickbokspromotor.

Wedstrijdregels
Nog een groot verschil bij beide vechtsporten zien we terug in de wedstrijdregels bij het vechten in de ring. Bij kickboksen is het een beetje een grijs gebied, aangezien de regels enigszins afhankelijk zijn van promotor of bond.
Bij Muaythai zijn de regels nagenoeg overal hetzelfde bij alle (commerciële) organisaties. Muaythai is een full-contact sport dus het gebruik van knieën en ellebogen naar de tegenstander is toegestaan. Bij de meeste kickbokspromotors zijn ellebogen helemaal niet toegestaan. Bij de ene promotor mogen knieën niet worden gebruikt en bij een ander weer wel, maar niet naar het hoofd.

De Thai clinch (clinchen) is een groot onderdeel van Muaythai waarbij knieën, ellebogen en veeg en werptechnieken worden toegepast vanuit de clinch. Bij kickboksen wordt ook beperkt geclincht maar de scheidsrechter zal de vechters uit elkaar halen als er geen technieken worden toegepast.

Stijl
Door de verschillende historische achtergronden en wedstrijdregels is er ook een verschil in stijl. Kickboksers boksen voornamelijk met af en toe een trap, terwijl Muaythai vechters veel meer trappen (60%) en in hun combinaties gebruik maken van elleboog- en knietechnieken. De pushkick  oftewel de teep, een kernonderdeel van Muaythai, wordt bij kickboksen nauwelijks gebruikt. Daar tegenover zien we dat een Axe kick wel wordt gebruikt bij kickboksen maar nauwelijks bij Muaythai.

Overeenkomsten
Naast verschillen zijn er ook overeenkomsten waar te nemen tussen beide vechtsporten.

Zo heeft bijvoorbeeld de beroemde Thai vechter Buakaw Banchamek al de overstap gemaakt naar het kickboksen door wereldwijd mee te doen aan K-1 wedstrijden. Hij heeft meerdere malen gewonnen.