Voorbereidingen internationale Muaythai wedstrijden

Leestijd: ca. 3 minuten

Duran Ebren is als voorzitter van MON/IFMA druk bezig met de voorbereidingen van onder andere de aanstaande Baltic Muaythai Open, de Open Eindoven Muaythai Cup, de WK IFMA Senioren in Dubai én de WK IFMA Jeugd Muaythai in Thailand. Daarnaast geeft hij zes dagen per week lessen op zijn Muaythau Academy in Eindhoven.  Aanstaande donderdag vertrekt hij met het Nederlandse team naar Litouwen en Duran legt in een kort interview uit wat er allemaal bij de voorbereiding van een internationaal toernooi komt kijken.

Duran Ebren, president/voorzitter MON/IFMA

Nog geen kwalificatiewedstrijden
De deelname van het Nederlandse Muaythai team aan de Baltic Muaythai Cup 2020 is een mooie voorbereiding voor deelname aan de Wereld Kampioenschappen in Dubai en Thailand. “Maar het is geen kwalificatiewedstrijd”, legt Duran uit. “Omdat het Olympische Muaythai in Nederland nog een lange weg heeft te gaan, is er voorlopig nog geen sprake van Nederlandse kampioenschappen. Wat dat betreft is er nog een hoop werk aan de winkel. Maar we zijn op de goede weg door het Olympisch Muaythai steeds meer zichtbaar te maken in ons land door middel van onder andere toernooien en wedstrijden.”

Samenstellen Nederlands Team
Nadat Duran een deelname uitnodiging heeft gehad van een land, benadert hij voor de samenstelling van het Nederlands team de sportscholen die aangesloten zijn bij MON/IFMA. De trainers en coaches  van de desbetreffende sportscholen benaderd hun atleten (leden MON) die getalenteerd zijn en/of al eerder goed gescoord hebben bij Olympisch Muaythai wedstrijden. “Enige nadeel hierbij is dat de atleten de reis en verblijf zelf moeten bekostigen, en dat kan voor sommigen sporters toch een drempel zijn”, vertelt Duran. “Maar onze bond kan dit alles nog niet zelf bekostigen. Reden hiervoor is dat de lidmaatschapsgelden voor sportscholen en leden in Nederland relatief aan de lage kant zijn. Daarbij komt ook nog eens de jaarlijkse bijdrage van de MON aan IFMA. We hopen natuurlijk dat we dit in de nabije toekomst wel kunnen bekostigen voor de atleten en coaches. Als Muaythai (MON/IFMA) lid wordt van NOC*NSF, zal dat ook het moment zijn dat een officiële bondscoach wordt aangesteld.”

Iedere atleet mag maximaal 2 verzorgers/coaches.trainers meenemen naar een wedstrijd. Deze trainen hun atleten zelf. “Dus vanuit Nederland regel ik de teamopstelling en in bijvoorbeeld Litouwen, neemt de organisatie het dan over. Het hotel wordt ruim van tevoren bekend gemaakt door de organisatie in Litouwen en de atleten moeten dan zelf hun tickets en verblijf bekostigen en regelen.”

Wereld Kampioenschappen (WK) Thailand
Voor wat betreft een WK, wordt op dezelfde manier gescout door de president/voorzitter van de MON/IFMA. Alleen dan worden er in Eindhoven bij de Muaythai Academy centrale selectietrainingen gegeven door Technical Director Opleidingen, Massimo Cappelli. Zowel coaches als atleten moeten hierbij aanwezig zijn, zodat ze weten hoe er in de aanloop naar het WK getraind moet worden op hun eigen sportschool.

Ook hier geldt weer dat atleten vooralsnog zelf hun reis en verblijf moeten kunnen bekostigen. Kleding wordt, indien er een goede sponsor wordt gevonden, geregeld door de bond. “Wij adviseren atleten ook bij het zoeken naar een sponsor. Zo kan er bijvoorbeeld een donatie-actie opgestart worden via Facebook. Vooralsnog is het in Nederland roeien met de riemen die we hebben, maar de vooruitzichten zijn goed. We zijn internationaal immers al erkend als kandidaat voor de Olympische spelen. “